Kestel Belediye Başkanı Sn. Ferhat Erol ev sahipliğinde, tekstil sektöründe hava emisyonlarının azaltılması ve temiz üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması amacıyla önemli bir konferans düzenlendi.
Konferans, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hayrettin Eldemir, Kestel Kaymakamı Recep Öztürk, Uludağ Üniversitesi’nden değerli akademisyenler, Bursa genelindeki tekstil sanayicileri, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Belediye Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar, çevre danışmanlık firmalarının katılımlarıyla gerçekleşti. Soru-cevap şeklinde son bulan konferans katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.
Kestel ne istiyorsa biz de onu istiyoruz!
Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’a ilgi ve destekleri için teşekkür ederken, “Kestel, hak ettiği temiz havaya kavuşacak” diyerek, şehirdeki hava kirliliğiyle mücadele konusunda 9 ana başlıkta çözüm önerileri sundu.
- İlgili Yönetmeliğin Nihai Durumu
Yağ buharının da bir kirletici olarak kabul edileceği ve salınım öncesi diğer parametreler gibi kısıtların bulunacağı Yönetmeliğin uygulanabilir olarak en kısa sürede hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Tebligatların uygulanması ve MÇK kararlarının da bu Yönetmelikle uyumlu hale getirilmesi beklenmektedir.
- Cezai Yaptırımlar
Yönetmeliğe aykırı olarak hava ve su ortamına bırakılan kirleticilerle ilgili üretimin durdurulması da dahil olmak üzere caydırıcı cezaların belirlenmesi, net ve kararlı bir şekilde uygulanması çok büyük önem arz etmektedir.
- Teşvikler
Avrupa Birliği ve Dünya Bankası tarafından sağlanan fonlar da dahil olmak üzere, üreticilere danışmanlık, kurulum ve sistem takip konularında hibe ve düşük faizli / geç ödemeli kredi imkanlarının sunulması, sistemlerin en kısa sürede hayata geçirilmesinde etkili olacağı düşünülmektedir.
- Sistem Kuran Firmalar
Her prosese uygun bir sistemin kurulması, tutarlı ve sürdürülebilir bir yapının kurgulanması, piyasada güven olgusunun tam olarak yerleşmesi için hava ve su arıtma ve ısı geri kazanım sistemi tasarlayan firmaların akredite edilmesi önerilmektedir.
- Entegre Sistem
Düzenli ve sürekli bir başarının elde edilebilmesi için üretim ve arıtım yapan sistemlerin eş zamanlı olarak çalışması çok büyük öneme haizdir. Ramların filtre sistemi dahil bir şekilde satın alınması değerlendirilmelidir.
- Takip Sistemi
Üretim sürecinin başlangıcından itibaren parametrelerin takip edileceği SCADA sisteminin de bir zorunluluk olması gerekmektedir. Bu takip sisteminin bir ayağının da Kestel Belediyesi bünyesinde kurulması düşünülmektedir.
- Temiz Su
Özellikle boyahanelerde aşırı miktarda kullanılan yeraltı suları nedeniyle daha önce 3 m derinlikten su elde edilirken, bugün 300m derinliklere kadar inilmektedir. Bu nedenle hava / ısı geri kazanım sistemleri gibi atık su geri kazanım sistemlerine acilen ihtiyaç duyulmaktadır.Bu konuda da yaptırımların net ve kararlı bir şekilde uygulanması kaçınılmazdır.
- Yağ Rafinasyon Tesisi
Toplanan atık yağların geri kazanımı için bir rafinasyon tesisine ihtiyaç bulunmaktadır.
- Kaynakta Çözüm
Kullanılacak kumaşlardan proses sırasında çıkacak yağ gibi kirletici maddelere ait standartlar ve limitler Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile birlikte belirlenebilir.
Fatih Turan: Kestel’de ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm’ hamlesiyle önemli adımlar atmaya hazırlanıyoruz
Konferansın açılışında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan, ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm’ hamlesi ile yerli arıtma teknolojileri ve akademik çalışmalarla, tekstil sektöründe çevre dostu üretimi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini dile getirdi. Turan; “14 Ocak’ta yayımlanan Endüstriyel Emisyonların Yönetimi Yönetmeliği ile, sanayide yeşil dönüşümde yeni bir sayfa açıyoruz. Enerji ve kaynak verimliliğini, hava, su ve toprak için sıfır kirlilik prensibini gösteren ve faaliyetlerini bu hassasiyette yürüten tesislere çevresel sürdürülebilir üretimin göstergesi olarak ‘Sanayide Yeşil Dönüşüm Belgesi’ düzenleyeceğiz.” açıklamalarında bulundu.
Ayrıca, 2022 yılında çıkarılan "Tekstil Sektöründe Temiz Üretim Uygulamaları" genelgesi kapsamında, 2025 yılı itibariyle 5 ton/gün üzeri üretim yapan tüm tesisler için arıtma sistemlerinin zorunlu hale getirileceğini belirtti.
Konferans sonunda, tekstil sektörü temsilcileri tarafından da temiz üretim ve hava emisyonlarının azaltılması konusunda çalışmaların hızlandırılması konusunda görüş birliğine varıldı. Bakanlık yetkilileri ise, 6000 sanayi tesisinin yeşil dönüşüm süreçlerine dahil edilerek çevre dostu uygulamaların teşviki için önemli adımlar atılacağını vurguladı.