Ekonomik Yapı

İlçe nüfusunun % 75’i sanayi ve hizmetler oluşturmaktadır. Bursa’nın doğu kapısı Kestel, son 15 yılda büyük gelişme gösteren İlçelerden biridir. Kestel’de Çimento Fabrikasından sonra fabrikaların kuruluşu 1980 yıllarında olmuştur. 4 ana kümede toplanan fabrikalar;
 

 i. Kestel Organize Sanayi Bölgesi

ii. Kestel 2.Sanayi Bölgesi

iii. Barakfaki Sanayi Bölgesi

iv. Turan Köyü Sanayi Bölgesi

           İlçe topraklarının % 50’sinden fazlası 1.sınıf tarım arazisidir. Yılda 3 kez ürün alınabilmektedir. İlçe nüfusunun % 25’i tarım sektöründe çalışmaktadır.Tarım sektörü  ağırlıklı olarak sebze ve meyve üretimine dayalıdır.En fazla üretilen tarımsal ürünlerimiz;Armut, Ahududu, Böğürtlen, Şeftali, Kiraz ve Elma'dır.

       İlçemiz ekonomisine katkısı yönünden büyük önem taşıyan hayvancılık ilçe genelinde önemli bir gelir kaynağını teşkil etmektedir. En önemli hayvansal ürünlerimiz;Süt, Et, Yumurta, Bal ve  Yoğurt'dur.

         Dış mekan süs bitkileri ve meyve fidancılığı İlçe ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. Kestel’de 1942 yılından itibaren başlayan meyve fidanı üretimi ile 20 yıl önce başlayan dış mekân süs bitkileri üretimi tüm Türkiye pazarında satılmaktadır. 

         İlçemiz mikro klima iklimi sayesinde fidancılığın başkenti olma misyonunu başarıyla yürütmektedir. Kestel'de 200  civarında fidan üreticisi bulunmaktadır.Büyük çoğunluğu küçük aile işletmesidir.Kestel Süs Bitkileri ve Meyve Fidancılığı Üretim ve Pazarlama Kooperatifinde 130 üye vardır.Üyeler, KESTEL üretiminin %80'ni oluşturmaktadır. Süs bitkisi ithalatında yıllık yaklaşık 50 bin adet, meyve fidanı ithalatı ise yaklaşık 10 bin civarında olup,özellikle Irak, Azerbeycan, Bulgaristan gibi ülkelere yapılmaktadır.