Kestel Bursa’ya bağlı bir ilçedir. Doğu Roma İmparatorluğu zamanında Kestel ilçesi kale bölgesi olarak kullanıldığı için ismi kalecik anlamında Kestel konulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Kestel ilçesi bir yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bundan dolayı Kestel ilçesinde Roma Döneminden kalama kale ve Osmanlı Döneminden kalma yapılar bulunmaktadır.
Kestel Kalesi: Bursa il merkezine 12 km uzaklıkta yer almaktadır. Doğudan gelecek Türk akınlarına karşı Bursa’yı korumak amacıyla Bizans Devlet tarafından yapılmıştır. Kale anlamında Kastel olarak anılan kale Osmanlı İmparatorluğuna geçtikten sonra Kestel olarak adlandırılmıştır. Kestel ilçe olması ile bu sınır kale önemini yitirmiştir. Günümüze maalesef Kestel Kalesinin büyük kısmı tahrip olarak ulaşmıştır .
Vani Mehmet Efendi Camisi: Daha önceleri sınır kalesi olarak kullanılan Kestel’e yerleşim yeri olma özelliğini veren Vani Mehmet Efendi tarafından kullanılması için buraya külliye yaptırılmıştır. Vani Mehmed Efendi buraya yerleşen halkın istifade etmesi için; camii, fırın, imaret, medrese ve hamam yaptırmıştır. Bu külliyeden günümüze sadece Vani Mehmet Efendi Camisi ulaşmıştır. Bu caminin avlusunda Vani Mehmet Efendi’nin türbesi bulunmaktadır. Erken Osmanlı döneminden kalan Vani Mehmet Efendi Camii tarihi ve mimarisi ile görülmesi gereken eserlerdendir.